Lauantaina aurinko helli ja ennakkosuosikit pitivät pintansa!

Myrskyn jälkeen on pouta sää, niin lauloi myös Kari Tapiokin. Tämä päti myös Tiirismaa Traililla lauantaina 5.8. kun Messilän ja Tiirismaan upeissa maisemissa rallateltiin perinteisempien Tiirismaa Trailin matkojen osalta. Aurinko helli perjantain sateiden jälkeen niin osallistujia, järjestäjiä kuin mukavasti paikalle Messilän kartanon maisemiin saapunutta yleisöäkin.

Perinteiseen tyyliin lauantain ensimmäinen lähtö oli klo 9.00 jolloin yhteensä 48 maratonimatkan (42 km) osallistujaa säntäsi matkaan Hokan lähtökaaren alta kohti Messilän rinteitä ja Tiirismaan nautinnollisia polkuja.

42 km matkalla oli puolimatkassa varvaus tapahtumakeskuksen läpi. Tässä vaiheessa tahtipuikkoa miesten sarjassa heilutti Antti Hartikainen (Team Här-Ski). Toisena varvaukseen saatiin Antti Parjanne (Lynx) + 1:45 ja kolmantena Reijo Ronnila (Antin talli) jo +18:00 Hartikaisesta. Toinen kierros teki kuitenkin tehtävänsä. Naisten 42 km keulassa puolivälin krouvissa nähtiin kaksikko Maarja Mägi (Team Untamon Urheilu) ja Anna Hopia (Ultra Perros), kolmantena varvaukseen saapui Rinna Ikola-Norrbacka (Asikkalan Raikas). Toisella kierros sekoitti kuitenkin hieman pakkaa ja teki tehtävänsä, erityisesti miesten puoella saatiin pieniä muutoksia kärkikolmikkoon. Lumoniten maalikaaren alle ensimmäisenä saapui Antti Parjanne, joka pystyi parhaiten pitämään vauhtia yllä ja ohittamaan Antti Hartikaisen. Tiirismaa Trail 42 km voittajaksi saatiin siis tänä vuonna Lynxin Antti Parjanne ajalla 3:34:33. Antti Hartikainen kurvaili hopealle + 3:17 ja hienon nousun tehnyt Tiirismaa Trail veteraani Jonathan Tolksdorf Hollolasta pronssia +34:06 voittajasta. Naisten puolella kärki säilyi ennallaan ja voittoa Messilän kartanon edessä pääsi juhlimaan Maarja Mäki ajalla 4:29:03, toiseksi juoksi Anna Hopia +24:27 ja kolmanneksi riensi Rinna Ikola Norrbacka + 34:03 voittajasta hitaampana.

Päivän toinen startti klo 10.00 oli 8 km, joka on suunnattu enemmän ja vähemmän matalan kynnyksen Trek-kuntosarjaksi, mutta mukana starttiviivalla oli tietysti myös nuorten alle 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien kilpasarjalaiset. Trek-kuntosarja vetikin tänä vuonna ennätykselliset 39 osallistujaa. Liekö sitten tapahtumakeskuksen siirrolla vai matkan pienellä nostolla edellisvuoden 6 km ollut vaikutusta. Ensimmäisenä Messilän lasten rinteen loppusuoraa kirmasi viikonlopun tuplamestari Axel Koiranen (HU-46) yhdessä Trekki-sarjan vauhdikkaimman isänsä Jani Koirasen kanssa samalla ajalla 40:27. Toiseksi nuorissa pojissa juoksi Luukas Kirjavainen + 0:52 ja kolmanneksi Leo Lehtonen (HU-46) + 2:04 voittajasta. Tyttöjen puolella nähtiin valitettavia poisjääntejä ennen kilpailupäivää eikä lähtöviivalle lopulta saatu siis yhtään juoksijaa. Toivottavasti ensi vuonna sitten 🙂 Trekki-kuntosarjassa nähtiin paljon iloisia ilmeitä ja arvontavoittokin osui monen kohdalle. Kiitos vielä tässäkin vaiheessa kaikille yhteistyökumppaneille laadukkaista palkinnoista.

Päivän päälähtönäkin pidetty 21 km-matkan lähtöhetki oli klo 11.00. Päälukumäärä oli myös suurin kun sinisen Hokan lähtökaaren alla nähtiin yhteensä 150 innokasta ja jännittynyttä polkujuoksijaa odottamassa mitä hieman muuttunut 21 km reittikin tuo tullessaan tänä vuonna.

Miesten puolella ennakkosuosikin viitta oli luonnollisesti asetettu tämän hetkiselle Suomen ykköstykille Juho Yliselle (Team Hoka), joka päästeli enimmät höyryt pois jo perjantaina voittaen Messilä Uphillin näytös tyyliin. Ylinen lähti siis hakemaan tuplaa Tiirismaa Trailin 2023 perjantain ja launantain osalta sekä ennenkaikkea hattutemppua 21 km-matkalta edellisvuosien (2021, 2022) mestaruuksien jatkoksi. Selkeimpinä haastajina Yliselle povattiin Salomon Trail Teamin kaksikkoa Tuomas Karia ja Eetu Nordmania.

Ennakkosuosikit pitivätkin pintansa. Juho Ylisen askel oli herkkää aina alusta loppuun, eikä muista löytynyt todellista uhkaa. Näin ollen Ylinen pääsi tuulettamaan kolmatta kertaa Tiirismaa Trail 21 km valtiaana ajalla 1:28:43. Aika on muuten todella kova hieman muuttuneeseen reittiin ja ainakaan helpompaa suuntaan muutokset reitin suhteen eivät menneet. Kovassa lyönnissä siis on tämä Team Hokan mies. Kakkossijasta käytiin tiukka vääntö Karin ja Nordmanin välillä. Ratkaisua saatiin odottaa aivan viimeisille kilometreille saakka. Kakkospystin itselleen vei Nordman ajalla 1:34:57, joka pääsi hieman irti Karista Laason hissikuilun nousussa. Karin harmilliset nilkkarallit noin 1,5 km ennen maalia veivät viimeisen iskun ja näin ollen ihan rintarinnan rypistystä ei loppusuoralla nähty, vaikka eroa ei kuitenkaan kaksikon välille saatu kuin 5 sekuntia. Kylläpäs taas nähtiin todella kovatasoinen M21km kamppailu Tiirismaalla. Mitähän ensi vuonna!?

Naisten puolella ennakkosuosikinviittaa heitettiin paremmin suunnistuspuolelta (vai Tiirismaan Trail kuvaajana) tunnetulle Karoliina Ukskoskelle (Perhon Kiri). Lahden Suunnistajat -37 vahva suunnistaja oli lopulta pitelemätön Tiirismaan ja Messilän nousuissa, vaikka hyvin kapulaa rattaisiin heittivätkin Mila Koljonen ja Lotta Kirvesmies. Ukskoski repi takalenkin nousuissa selvän eron muihin ja pääsi nautiskelemaan N21km voittajana ajalla 1:57:51. Toiselle sijalle kiri Mila Koljonen ajalla 2:01:46 ja kolmanneksi Lotta Kirvesmies ajalla 2:03:30.

Päivän viimeinen lähtöryhmä oli klo 12.00 startannut 12 km-matka. Miesten puolella mielenkiinto suuntautui erityisesti Lahden Ahkeran kevään maastojuoksujen tuplamestariin ja viikon takaisten Kalevan kisojen 5000m SM-pronssimieheen Ossi Kekkiin. Naisten puolella Tiirismaalla hyvin menestynyt Suunta Jyväskylän Anniina Taipale oli ehkä se selkein ennakkosuosikki.

Ensimmäiseen mäkeen noustessa selväksi tuli jo se, että Kekki oli tullut Tiirismaalle todellakin juoksemaan. ja kovaa, sen verta kevyeltä meno näytti Karhu 1 nousussa. Kekki piti huippuvauhtia yllä koko 12 km-matkan ja pysäytti kellot aikaan 50:57. Huimaa kyytiä, ja varsinkin kun mietitään edellisvuosien aikoihin niin nyt saatiin tälle 12 km-matkallekin todellinen noteeraus. Toki reitti on erilainen ja ei vertailukelpoinen, mutta jokaisen sopii lähetä koittamaan. Toiselle sijalle juoksi Jaakko Ranta (YU-team) + 6:23 ja kolmas oli nuori Rasmus Töyrylä +11:21 voittajasta Kekistä.

Naisten puolella Anniina Taipale otti omansa ja kirkastutti parin vuoden takaisen hopeasijansa kultaiseksi. Taipaleen aika 1:03:42 on myös hyvä v.2021 (1:02:03) verrattuna. Toisen sijan itselleen nappasi Heidi Horttanainen (Imatran Urheilijat) +8:06 ja kolmas Anna-Maria Jäpölä (Asikkalan Raikas) +11:52 Taipaleesta.

Tiirismaa Trail 2023 on nyt pikkuhiljaa taputetultu, mutta aina on hyvä hetki palata tunnelmiin esimerkiksi tapahtumakuvien kautta tai vaikkapa katsella YouTube-lähetyksen näin jälkikäteen. Kiitokset kaikille loistaville kuvaajillemme sekä tulospalvelulle kaikesta tästä herkusta.

Tiirismaa Trail väki kiittää erityisesti teitä kaikkia osallitujia ja katsojia, mutta tietysti myös tapahtuman mahdollistajia; yhteistyökumppanit, talkoolaiset ja muut taustalla toimineet! KIITOS – Me teimme sen, yhdessä!

Mielellämme otamme palautetta vastaan, jotta voimme tehdä Tiriismaa Trailista vieläkin paremman tapahtuman. Palautetta voi laittaa suoraan esimerkiksi somen kautta @tiirismaatrail tai sähköpostitse info@tiirismaatrail.fi. Laajemin ja yksityiskohtaisempi palaute kysely lävähtää eetteriin lähiaikoina. Stay tuned ja nähdään taas ensi vuonna!

Tiirismaa Trail – Rakkaudesta polkuihin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *